tirsdag 22. april 2014

Kulde-tips: Sov under åpen himmel uten å fryse

Å sove under åpen himmel i klart, kaldt vær er noe av det herligste du kan oppleve. Her er mine tips til hvordan du får en god, varm og uforglemmelig natt under stjernene.


Finn en bra plass 
Legg deg slik at morgensola når deg og ligg i ly for vind. Ikke legg deg i en grop - der er det kaldere og ofte fuktig. Er det snø kan du grave en mur som gir ly for vind.


Vær varm når du køyer
Gå kveldstur før du hopper i posen slik at du tar med deg varmen inn.Varmeflasker

Varmt vann tappes på to Nalgene drikkeflasker. SKRU godt igjen! Våte tursokker tres utenpå flaskene. Da tørker de fort og du brenner deg ikke. Putt sokker/flasker i bunnen av soveposen 15 min før du legger deg. Da er det godt og varmt i bånn. Nå er du så heldig at du har fislunkent vann til frokost og slipper å smelte snø :-)Stapp dunjakke eller klær nederst i posen hvis du føler at det er for mye plass slik at du ikke blir varm. Føttene kan stikkes inn i armene på dunjakka. Dunjakka kan og legges rundt rompa eller brukes som pute (stapp den inni ei ulltrøye og knyt igjen. Husket du silkelakenpose? Den øker temperaturen med ca 4 grader. Snør igjen posen nederst på barn hvis den er for lang.


Soveposen MÅ være varm
Hvis ikke, fryser du uansett. Velg lett, komprimerbar dunpose som ikke er for lang. Mye luft nede ved bena gjør at du fryser lettere. Posen bør sammen med foret jervenduk, silkelakenpose mm, være 10 grader varmere enn meldt. Hvis det er meldt - 5 på natta, ville jeg valgt f.eks:

Sovepose: Sphere Down Winter (-5, kvinne)
+ King size jervenduk m/turvenn (-4)
+ Silkelakenpose (-3)
+ Brynje Arctic ull (-3)
-----------------------------------------
= Du er rigget for å tåle - 15 og kommer sannsynligvis ikke til å fryse.


Liggeunderlag og Jervenduk
Du trenger både vanlig, tynt liggeunderlagoppblåsbart liggeunderlag og Jervenduk for å sove godt på toppen av et fjell. Hvis det oppblåsbare liggeunderlaget punkterer, har du det tynne, vanlige under som sikkerhet. Liggeunderlag + sovepose m/ eier går til ro inni Jervenduken, noe som øker temperaturen ytterligere. King size Jervenduk er varmere fordi to personer avgir mer varme.

Skallbekledning legges mellom Jervenduken og langs soveposen slik at det isolerer ekstra. Sko legges nederst i Jervenduken. Såler legges inni soveposen. Ryggsekk legges i hodeenden. Jervenduken kan løftes litt opp av hoftebeltet etc, slik at du får bedre med luft.Ha varmt vann på termosen og legg den nederst i soveposen. Vær 100 % sikker på at termosen er i orden. Da har du kokende varmt vann klart til frokost. Varm drikke når du våkner hjelper godt! Ha med nok vann. Husk å fylle opp før du passerer siste bekk...


Tiss før du køyer. Du mister varme når du flyr rundt på do om natta. Ha hodelykt/mobil lett tilgjengelig hvis du MÅ ut. Innerlomme på soveposen er veldig praktisk.


Dunjakke med hette. Et must på tur.


Vær godvenn med soveposen og utstyret før du legger deg på toppen av et fjell, og særlig før du tar med barn.

Test dere selv og utstyret utenfor husveggen en kald og hufsete høstdag!
April 2014, Vang i Valdres

Høst - og litt luksus med madrasser! Utenfor hytta...
April 2014 på Sandhorn med Herredalen i bakgrunnen.

Gapahuk ved Memurubu og utsikt over Gjende.


Sandhorn ved Herredalen, Vang i Valdres

"Fuglerede" i Østmarka en høstnatt for lenge siden...

Se også:

7 kommentarer:

 1. Mange gode tips her! Jervenduk har vi, men eg må få tak i skikkelege soveposar til meg og ungane, så skal vi nok få til ei vinternatt under åpen himmel. Det ser så fantastisk herleg ut!

  SvarSlett
 2. Det å sove under åpen himmel er det beste som finnes! Mange fine tips her.
  God tur videre! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt sent svar :-) Men nå er de fine kalde dagene tilbake...bare å legge seg ut!

   Slett
 3. Granbar under liggeunderlaget hever isolasjonsevnen en hel del

  SvarSlett
  Svar
  1. Yess, granbar er gull hvis du har grantrær :-)

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Mange fine råd! Men jeg opplevde at den nyinnkjøpte vannflasken min var lekk da jeg var langt av lei ifjor. Flasken likner på Nangena-flaskene du anbefaler (merket Lifeventura på siden).
  Hilsen Knut Tønsberg

  SvarSlett