mandag 4. april 2016

Fjellvett og skredkunnskap

Uansett hva slags tur du skal gå og hvilket utstyr du velger – husk at fjell er fjell. Bra utstyr og vilje til å nå spennende turmål er ikke nok for å ferdes trygt i fjellet. 

Det er livsviktig at du tilegner deg kunnskap om sikkerhet, navigasjon, snøskred, bekledning osv. Husk at det er DU som avgjør hvor ruta skal gå, hvor fort og langt du vil gå, hvor mye risiko du er villig til å ta og hva som er målet med turen. For vår del er alltid målet med turen å ha en fin dag i bevegelse ute – og komme trygt hjem til middag.


Les disse bøkene om snøskred:

Ta gjerne et skredkurs
 - dette er viktig, særlig hvis du planlegger turer som krever at du beveger deg over 30 grader (eks: Haute Route Jotunheimen Ultra). Du må også lære hva du gjør dersom det faktisk går skred.

Ha alltid med (og øv på å bruke): 
Husk at du må kunne redde andre som blir tatt av skred, og andre må kunne redde deg. Ansvarlige turfolk bærer med seg utstyr for å kunne redde andre. Personer som ikke har med seg skredutstyr bør ikke få være med på tur.

Du kan øve på å bruke skredsøker hjemme i din egen hage - eller grav ned påskeegg på hytta og øve på å finne dem :-)

Planlegg turenPlanlegg turen på forhånd og legg ruta slik at du holder deg under 30 grader (se skredkart på ngi.no). Det går sjelden skred under 30 grader. Lær hvor mye 30 grader er; unnarennet i Holmenkollen er 33 grader. Få svarte slalombakker er brattere enn 30 grader. Under 30 grader er det nok av herlige turer å velge i!
Tommelfingerregel: Når du kan gå rett opp med randonee-ski og feller, er det under 30 grader. Glipper det, bør du legge ruta i slakere terreng.
Les mer om snøskred:

Fjellene står der. Gå aldri med livet som innsats – da er det bedre å vende tilbake senere når forholdene er bedre egnet. Tenk på å samle gyldne øyeblikk underveis og sett deg delmål slik at turen ikke er "mislykket" selv om toppen ikke nås. Jeg har hatt mange vellykkede turer uten toppvarde. Kongefølelsen handler om å gjøre hver dag til en god dag. Les gjerne boka "Kongefølelsen" av Randi Skaug

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar